Az éjszakai pótlékra való jogosultság és annak mértéke

Jár-e éjszakai pótlék az 5:00 és 6:00 óra közötti munkavégzésért?

Reggel 5:00 órakor kezdődik a munkaidőnk és az ebédszünetet is figyelembe véve 13:30-kor végzünk a munkánkkal. A munkáltató a reggel 5:00 órakor kezdődő munkaidő ellenére nem fizeti meg részünkre az éjszakai pótlékot azzal érvelve, hogy az éjszakai pótlék csak annak a munkavállalónak jár, aki a 22:00 óra és reggel 6:00 óra közötti időszakban legalább egy órát meghaladóan végez munkát. Kollégáimmal tisztán szeretnénk látni, hogy az éjszakai pótlékra ki és milyen esetben jogosult, illetve mennyi a pótlék mértéke.

Valóban úgy van, hogy az éjszakai pótlékra, melynek mértéke 15%, akkor jogosult a munkavállaló, ha 22:00 óra és 6:00 óra között egy órát meghaladó tartalmú munkaidőt teljesít. Mivel Ön és a kollégái reggel 5:00 órakor kezdik a munkát, ezért az éjszakai munka (5:00 – 6:00 óra között) nem haladja meg az egy órát, ami feltétele annak, hogy a munkavállaló éjszakai pótlékra legyen jogosult. Ebből eredően pedig éjszakai pótlékra nem jogosultak.

A levelében ugyan nem írt arról, hogy esetleg van-e műszakpótlékra jogosult kolléga vagy sem, azonban érdemes tudni, hogy a fentieken túl a műszakpótlékra jogosult munkavállalónak nem jár éjszakai pótlék. Vagyis a műszakpótlékra való jogosultság esetén akkor sem jár a 15%-os éjszakai pótlék, ha a munkavállaló a 22:00 óra és 6:00 óra közötti időszakban egy órát meghaladóan végez munkát.  

 

Dr. Goda Mark
Ügyvéd és munkajogi szakjogász

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a jelen írás nem minősül jogi tanácsnak!
Photo: Evgenii Skorniakov / Shutterstock