Kérhetem a részmunkaidőben történő foglalkoztatásomat?

Gyermekem 2019. december végén lesz másfél éves. 2020. január másodikától pedig vissza szeretnék menni dolgozni a korábbi munkahelyemre. A főnökömnek már novemberben jeleztem a visszatérési szándékomat, az aktív állományba való belépésem konkrét dátumát is megjelöltem. 8 órás munkaszerződésem van, de gyermekem miatt nem tudok napi nyolc órát dolgozni és a munkahelyemen tölteni. Kérhetem-e a részmunkaidőben történő foglalkoztatásomat? Ha kérhetem, akkor hány órában? Lehetőség szerint 6 órás részmunkaidőt szeretnék kérni. A munkáltató jogosult ezt a kérést visszautasítani?

A munkavállaló a munkáltatónak tehet ajánlatot a részmunkaidőben történő foglalkoztatására. A Munka Törvénykönyve erre vonatkozó rendelkezése 2020. január 1. napjától módosul, mely szerint a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek négyéves koráig – három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló esetén a gyermek hatéves koráig – köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőre módosítani.

Ez azt jelenti, hogy ha a munkaszerződése szerint a teljes napi munkaideje 8 óra, akkor a munkáltató a munkaszerződést a 8 órás munkaidő felének megfelelő részmunkaidőre, azaz napi 4 órára köteles módosítani. Kérheti a napi 6 órában történő foglalkoztatását is, de ennek a kérésnek a munkáltató nem köteles eleget tenni.

 

Dr. Goda Mark
Ügyvéd és munkajogi szakjogász

 

 

 

***
A szerzői jog jogosultja fenntart minden másolással, terjesztéssel, többszörözéssel kapcsolatos jogot. Tilos a cikkek, egyéb tartalmak teljes vagy rövidített formában történő másolása, nyilvánossághoz közvetítése, újraközlése. Tilos továbbá a honlap tartalmát adatbázisba lementeni. A honlapon található tartalom bármely eleme csak a szerzői jog jogosultjának előzetes engedélyével használható fel. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a jelen írás nem minősül jogi tanácsnak!