Nem kaphat kevesebb munkabért, aki februárban megy szabadságra

Különböző hírportálokon és a sajtóban egymás után jelentek meg cikkek arról, hogy aki februárban megy szabadságra, várhatóan kevesebb munkabért kap, mint bármelyik másik hónapban. Ennek kapcsán beszélgetünk Dr. Goda Mark munkajogásszal.

Munkajog Portál: Több internetes hírportál és a sajtó arról számolt be, hogy azok a munkavállalók, akik februárban mennek szabadságra, kevesebb munkabért fognak kapni, mint ha bármelyik másik hónapban tennék ezt. A szóbanforgó cikkek szerzői ezt az új munka törvénykönyve szabályozására vezetik vissza.

Dr. Goda Mark: Olvastam az erről szóló híreket és úgy látom, hogy ez nem csak riogatás, hanem valós veszélye van annak, hogy sok munkáltató a jogszabály véleményem szerint téves értelmezése miatt tényleg kevesebb munkabért fizet majd annak a munkavállalónak, aki februárban megy szabadságra. Álláspontom szerint a probléma abból ered elsődlegesen, hogy a munkáltatók a bérszámfejtés során a havi munkabért munkanapokra bontják, azaz kiszámolják a napi munkabér mértékét és azzal szoroznak vissza. Ez így ebben a formában valóban hónapról hónapra bérkülönbséget fog eredményezni.

A teljes interjút itt olvashatja el.