Célkeresztben az új Munka Törvénykönyve tervezete (1. rész)

A 2011. júliusban elfogadott Munka Törvénykönyvének („Mt.”) novellája után, még ebben az évben egy teljesen új Mt. koncepcióját terjesztenének az Országgyűlés elé.

Az új Mt. tervezetét a kormány 2011. július 22-én tette közzé a kormány honlapján. A minisztérium a tervezet tudományos megalapozottsága érdekében véleményezésre kérte fel az egyetemi tanszékek munkatársait, a munkaügyi bíróságokat és legfelsőbb bírósági bírókat. A tervezet eljutott a szakszervezetekhez és a munkáltatói érdekképviseletekhez is.

A munkavállalók érdekeit képviselő szakszervezetek és a parlamenti ellenzék komoly kritikának vetették alá a tervezetet, mely szerint az új Munka Törvénykönyve – amennyiben az Országgyűlés a tervezetet változatlan formában elfogadja – szűkítené a munkavállalók jogait, a dolgozók kizsigerelhetővé és kiszolgáltatottabbá válnának, megszűnne a munkavállalók felmondási védelme és a munkavállalók hátrányára változnának többek között a végkielégítés szabályai is. De valóban olyan rossz ez a tervezet, mint amilyennek a kritikusai látják?

A teljes interjút itt olvashatja el.