Ki hiányzik ma? Avagy a jelenléthez kötött díjazás, a jelenléti prémium kérdései

Egyre elterjedtebb a gyakorlatban, hogy a munkáltató egyes juttatásokat csak azoknak a munkavállalóknak biztosít, akik egy adott időszakban a munkanapok egészét, vagy legalábbis a túlnyomó részüket ledolgozzák.

Ennek egyik formája, amikor a munkáltató például havonta, vagy negyedévente egy bizonyos összegű prémiumot biztosít annak a munkavállalónak, aki valamennyi tárgyhavi munkanapon dolgozik. Nincs jelentősége annak, hogy milyen okból van távol valaki, a prémium csak akkor jár, ha az irányadó időszakban a munkavállaló minden munkanapot munkában töltött. Ehhez hasonló megoldás, amikor a kiadott béren kívüli juttatások értékét is a ledolgozott munkanapoktól teszi függővé a munkáltató.

Vajon jogszerűen vonható meg a munkavállalótól a természetbeni juttatás vagy akár a jelenléthez kötött prémium azért, mert kivett egy nap szabadságot a gyermeke ballagására? Mi a helyzet a betegség, vagy a közeli hozzátartozó ápolása miatti távollét esetén? Erről beszélgetünk Fata Lászlóval, a CafeteriaTrend vezető tanácsadójával, Dr. Kártyás Gáborral, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkajogászával, és Dr. Goda Mark munkajogi szakjogásszal.

A teljes interjút itt olvashatja el.